5 nasvetov za potovanje med korono

Situacija s pandemijo koronavirusa COVID-19 nam je korenito spremenila življenja v zadnjih dveh letih. Zdravstvena kriza je posegla v vse pore našega življenja, ustavila je gospodarstvo in nas omejila na različnih področjih, tudi v izobraževanju in pri socialnih stikih. Seveda pa nikakor ne moremo mimo turizma oziroma potovanj.

Človek, ki celo leto dela, si želi vsaj enkrat na leto nekam na dopust. Vajeni smo bili neomejeno potovati, hrvaška obala je blizu, veliko je bilo tudi različnih letov po Evropi in svetu. A ne odkar se je naše življenje moralo prilagoditi novi koronavirusni bolezni. Kljub temu pa so potovanja spet mogoča, a potrebno je biti previden in se pred potovanjem o marsičem informirati.

1. Preverite pogoje doma in na tujem

Pred potovanjem obvezno preverite uradne spletne strani države, iz katere potujete, kot tudi tiste, v katero ste se namenili. Nimajo namreč vsi enakih pogojev za vstop in izstop iz države. Nekateri dovoljujejo vstop zgolj državljanom iz tako imenovanih »zelenih« ali »rumenih« držav.

Prav tako je pomembna informacija, ali boste s seboj potrebovali negativen PCR test, ki ne sme biti starejši kot je zahtevano, ali pa bo morda dovolj že hitri test. Tu so seveda še potrdila o prebolelosti ali cepljenju, od katerega pa mora prav tako miniti neko določeno obdobje. Ta podatek se lahko razlikuje tako od države do države kot od cepiva do cepiva.

2. Rezervirajte preko spleta

Izognite se vsem vrstam in kolonam, kjer bi lahko morda naleteli na osebo, ki je nevede pozitivna na virus, pa tudi časovno boste tako najbolj optimalno poskrbeli za svoje potovanje. Uredite torej vse potrebno kar preko spleta.

Rezervacije prek spleta
Pred odhodom na potovanje opravite vse potrebne rezervacije prek spleta.

V ta del štejemo seveda nakup vozovnice, rezervacijo hotela ali apartmaja, pa tudi razna plačila, ki bi jih morali sicer opraviti na mestu samem. Tako bo vaše potovanje postalo precej bolj udobno in brezskrbno.

3. Ne pozabite na maske

Žal smo v situaciji, ko je ustrezna obrazna maska postala prvi pogoj, da sploh lahko kamorkoli gremo. Navadno nošnjo le-teh zahtevajo v zaprtih prostorih, kot so trgovine in lokali, a pogoji se lahko od države do države razlikujejo. Tudi na tem mestu bodite zelo previdni in se predhodno dobro informirajte.

Morda imate v mislih, da imamo doma najbolj zahtevne pogoje, a temu še zdaleč ni tako. Na nekaterih turističnih destinacijah boste morali namreč obrazne maske nositi tudi na prostem. Imejte s seboj torej dovolj mask, da vam jih ne bo potrebno kupovati v tujini.

4. Pri sebi imejte hrano in pijačo

Ni več povsem samoumevno, da boste med potovanjem zlahka kaj prigriznili ali popili. S pojavom strogih ukrepov se je namreč precej spremenilo tudi na tem področju, zato je sedaj obrok med potovanjem s strani ponudnika prej izjema kot pravilo. Doma preračunajte svoje potovanje in pomislite, koliko časa boste na poti, ter se temu primerno organizirajte.

5. Shranite si pomembne kontakte

Preden odrinete na pot, si v telefon shranite vse pomembne kontakte. Tako doma kot v tujini. Morda boste potrebovali slovenski konzulat v državi, kamor potujete, ali pa boste ob povratku nazaj potrebovali informacije s strani naše konzularne službe doma.

Poiščite in shranite si tudi lokacije bolnišnice ali zdravstvenega doma v kraju, kamor se odpravljate.

Comments are closed.