6 najlepših destinacij v Sloveniji

Radi potujete po tujih deželah in odkrivate njihove lepote? Morda je čas, da spoznate tudi čudovite kotičke naše domovine, ki jih še niste obiskali. Odlični so tako za krajše družinske izlete kot izlete v dvoje, pa tudi kak vikend ali teden dni oddiha. Škoda bi bilo, da jih ne bi izkoristili, saj so nam lepote narave tako rekoč pred nosom.

Katere destinacije vam bodo vzele dih?

1. Če vas navdušujejo gore, a se nimate za predane planince, to še ne pomeni, da ne morete v visokogorje. Zapeljite se do Bohinja in se z nihalko zapeljite do Vogla. Nekaj več kot 1.500 metrov nad morsko gladino se vam bo odprl pogled na vrhove gora, na Triglavski narodni park, na Bohinjsko jezero v dolini … Na vrhu se lahko odločite za organizirano turo ali se tudi sami podate na sprehod, poskrbeli pa bodo tudi za okusno hrano.

2. Velika planina je destinacija, ki bi jo morali obiskati vsaj enkrat v življenju. A ko boste enkrat tam, vas bo gotovo tako prevzela, da se boste verjetno vrnili še večkrat. Planota na 1.500 metrih je poleti pravi raj s pastirskimi hišicami, kjer se boste najedli okusnih domačih jedi, prav tako pa se lahko sprehajate in kolesarite.

Velika planina
Velika planina vas bo s pastirskimi kočami in čudovito naravo zagotovo očarala.

3. Kadar se odpravite do slovenskega morja, gotovo največkrat zavijete v Piran ali Portorož. Tisti kraj, ki je še bolj slikovit in privlačen, pa je zagotovo Strunjan – nekoliko manj turistično oblegan, razen v času, ko zorijo kakiji, s krajinskim parkom in solinami. V okolici Strunjana se lahko sprehajate po učni poti ali kolesarite, primorska gostoljubnost in kulinarika pa vas bosta nedvomno navdušili.

4. Si želite sprostitve ob vodi? Reka Krka ob poletnih dneh ponuja prijetno osvežitev in marsikdo se odloči za kopanje, prav tako pa tudi za veslanje kanuja ali supanje (stoječe veslanje). Odpravite se do Kostanjevice na Krki, najstarejšega dolenjskega mesteca, si oglejte njegove kulturne in zgodovinske znamenitosti, nato pa si privoščite sprostitev na obali.

5. Goriška Brda so nekoliko umaknjena od središča Slovenije, kar je ravno prav, da nas presenetijo s slikovito pokrajino in domačini, ki sta jim dobra volja in uživanje v življenju veliko pomembnejša od hitrega sodobnega tempa. Goriška Brda so vabljiva za vse ljubitelje dobrih vin in kulinarike, predvsem pa očarajo z neskončnimi vinogradi, starimi vasicami in vilami ter gradiči. V Brdih se vam bo zdelo, da ste vstopili v popolnoma drug čas.

Goriška Brda
Če radi okušate dobra vina in domače jedi, morate vsekakor obiskati tudi Goriška Brda.

6. Kot bi potovali s časovnim strojem, se vam bo zdelo tudi v najbolj ravninskem delu Slovenije, v Prekmurju. Obiščite mline na Muri in se sprostite ob tipičnih prekmurskih jedeh, če želite dodati še nekaj kulture, pa si oglejte Plečnikovo cerkev v Bogojini, se spoznajte s tradicijo lončarstva in pridobivanja bučnega olja …

Comments are closed.