6 razlogov za obisk otoka Vir

Slovenci že tradicionalno radi dopustujemo pri sosedih na Hrvaškem, saj so nam pri srcu prelepe plaže in nešteti otoki, ki jih je vredno obiskati. Med njimi se nahaja tudi zelo poseben otok Vir, ki je v zadnjih letih postal ciljna destinacija mnogih Slovencev.

Zakaj prav ta otok in kaj vse nam lahko ponudi? Po eni strani je mamljiv, ker ni predaleč. Leži v Severni Dalmaciji, nedaleč stran od priljubljenega mesta Zadra, in sicer zgolj 26 km. Še ena pozitivna lastnost tega otoka je, da nanj s kopnega vodi brezplačen most, zato čakanje na trajekt ne bo potrebno. Vse ostalo pa turiste čaka odprtih rok.

1. Ugodna klima

Glede na klimo otok Vir uvrščamo v Mediteran, ponaša pa se še z enim sila zanimivim podatkom, zaradi katerega z ušesi zastriže marsikateri turist in bodoči obiskovalec otoka. Vir namreč slovi kot eden od hrvaških krajev, kjer letno namerijo najmanj padavin.

Klima na Viru
Otok vir se ponaša z najmanj padavinami med vsemi otoki na Hrvaškem.

Navdušuje skorajda neverjetnih 300 sončnih dni, pri čemer se padavine dotaknejo čarobnega otoka večinoma v zimskem času. Na Viru boste uživali od maja in do konca septembra, lahko tudi oktobra. Ker so zime tam mile, pa veliko obiskovalcev prihaja skozi celo leto.

2. Dogodki

Čeprav otok Vir slovi kot izjemno prijazen in miren ter primeren tako za družine kot pare in posameznike, pa dogajanja ne manjka. Še posebej znano je na Viru »Virsko poletje«, ko se na odru v centru mesta zvrstijo številni znani hrvaški glasbeniki in skupine.

Tudi nočno življenje ne zaostaja. Ljubitelji neprespanih noči se lahko pozabavajo v več cocktail barih in drugih nočnih barih. Čez dan so na voljo številne stojnice z najrazličnejšimi izdelki in spominki, mimo katerih enostavno ne boste mogli. Ker se na Viru dogaja celo leto, je nekaj izjemnega tudi božično-novoletni koncert.

3. Šport in rekreacija

Tudi aktivnim turistom na otoku Vir ni dolgčas. Ne glede na to, da sam otok ni velik, pa kljub temu nudi kar 7 kolesarskih in pohodnih stez. Te so pregledno predstavljene po težavnostnih stopnjah, kjer se seznanimo z dolžino, višinsko razliko in predvidenim časom trajanja vožnje ali hoje. Kot zanimivost dodajmo, da je mogoče celoten otok prevoziti s kolesom, traso pa domačini imenujejo kar Virski prstan.

Kolesarska steza pelje tudi s samega otoka preko mosta proti Ninu in naprej, vsako leto pa prirejajo tudi tako imenovano »Biciklijado Zadar-Vir). Še posebej pa Vir obožujejo deskarji, ki so na določenih mestih skozi celo leto deležni ugodnega vetra. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji potapljanja.

4. Ogled znamenitosti

Ko se nekam odpravimo na dopust, radi pokukamo tudi v zgodovino kraja in se poučimo o njegovem nastanku. Otok Vir je v tem delu še posebej zanimiv. Vsekakor se priporoča obisk cerkve sv. Ivana Krstnika iz 13.-14. stoletja, izjemno zanimiva pa je tudi Kaštelina, ki velja za eno največjih znamenitosti otoka.

Gre za ostanek utrdbe, ki je bila zgrajena za obrambo pred vpadi Turkov. Na samem otoku je potrebno obiskati tudi znameniti svetilnik (Villa Lanterna), ki se nahaja na zahodnem delu otoka. Vir z okolico sicer nudi vpogled v kar nekaj arheoloških najdišč.

5. Plaže

Plaže na otoku so izjemno lepo urejene in čiste. Ne glede na to, da je Vir sorazmerno majhen otok, pa nudi plaže tako za nekoliko bolj zahtevne goste kot tudi družine z malimi otroki. V tem pogledu velja omeniti še dve strani otoka, ki ju ločuje zgolj cesta in nekaj vzporednih uličic.

Na eni strani boste prišli na vrsto vsi tisti, ki se s pomola radi zavihtite v morje, na drugi pa starši, ki bi radi svoje otroke brezskrbno spremljali s plaže, saj je globina vode nenavadno nizka. Ne manjka prekrasnih palm in zavetja borovcev, čeprav je treba v isti sapi dodati, da gre za dokaj kamnit otok in sence vendarle ne boste našli povsod.

6. Udobje

Otok je poseljen skozi celo leto, stanovalci pa se v veliki meri preživljajo z oddajo apartmajev. V zadnjih letih je na otoku zraslo nič koliko novih apartmajskih naselij z moderno infrastrukturo in številnimi udobnimi apartmaji. Na voljo so tudi kampi in mobilne hišice.

Za transport se ni bati, saj si lahko izposodite vse od čolna, vodnega skuterja, avtomobila in kolesa do električnih skirojev ter drugih električnih vozil. Hvaležne vam bodo tudi brbončice, za kar poskrbijo številne restavracije s kvalitetno hrano kot tudi tiste s hitro prehrano.

Comments are closed.