Na morje z dojenčkom – ali raje ne?

Bliža se čas počitnic. Čas, ko bomo odpotovali v tujino na ogled tujih znamenitosti ali pa le poležavali na morju in se prepuščali objemu toplih sončnih žarkov. Organizacija dopusta je precej enostavna, dokler partnerja potujeta sama.

A ko se jima pridruži še dojenček, se stvar precej spremeni. Nekateri starši si zato na počitnice z dojenčkom sploh ne upajo. V nadaljevanju članka vam opisujemo, kako se z dojenčkom odpraviti na morje in na kaj morate biti pri tem še posebej pozorni.

Kdaj z dojenčkom na morje?

Izkušene babice in patronažne sestre priporočajo, da se z dojenčkom odpravite na pot šele takrat, ko malček ali malčica dopoldne vsaj 3, 4 ali celo 6 mesecev. Seveda pri tej starosti dojenčka še ne boste več ur namakali v vodo, glavni namen takega dopusta se skriva v tem, da bo družina zamenjala okolje in se nadihala morskega zraka.

Otrok na morju
Otrok bo na plaži ob morju zagotovo užival.

Vseeno pa naj pri tem napišemo, kaj svetujejo pediatri. Zdrav, donošen dojenček gre lahko s starši v bazen ali toplo morje pri starosti od 3 do 6 mesecev. Pri tej starosti je namreč že sposoben nadzorovati položaj glavice, prav tako pa je že pozoren na dogajanje okoli sebe. Seveda naj bo v vodi le kratek čas.

Še nekaj besed o prevozu in obvezni opremi

Svetujemo vam, da se na morje odpravite z lastnim prevozom, saj bo tako potovanje za dojenčka najmanj stresno. Na pot se odpravite dovolj zgodaj, tako da ne boste potovali v največji vročini. Priporočamo vam redne postanke na poti.

Zavedati se morate tudi tega, da sonce dojenčka ne sme nikoli opeči, nekateri celo zagovarjajo dejstvo, da do prvih treh let življenja otrok sploh ne sme biti izpostavljen sončnim žarkom. No, malo vitamina D zagotovo ne bo škodilo.

Obvezna oprema za plažo so torej senčnik, šotorček in različna pokrivala, tanke majice s kratkimi rokavi in otroške plavalne plenice. Kar pa se tiče kreme za sončenje, je najbolj priporočljiva tista, ki je narejena prav za otroke in nudi visoko zaščito pred soncem, je brez vonja in brez konzervansov. Pri tem pa vseeno upoštevajte pravilo, da prve pol leta dojenčka ne mažemo z izdelki za zaščito pred soncem.

Želimo vam čudovit dopust, kjer koli že boste s svojim dojenčkom!

Comments are closed.