Počitnice so čas za oddih in učenje življenja

Medtem ko poletne počitnice večina otrok izkoristi za brezskrbno uživanje prostega časa, za odhod na morje ali potovanja v neznane kraje skupaj z družino, so krajše počitnice med šolskih letom pogosto čas, ki ga otroci preživijo kar doma. Marsikdo si ne more privoščiti, da bi se odpravil na lepše tudi v času jesenskih, novoletnih, zimskih in prvomajskih počitnic, zato so starši v službi, otroci pa doma. In marsikateri otrok naj bi po prepričanju staršev tedenske počitnice izkoristil za učenje.

Kaj pa o tem pravijo strokovnjaki? Nič ni narobe, če otrok nekoliko pogleda v knjige, sicer pa so počitnice dobile svoje ime iz besede počitek. To ne pomeni, da naj bi otroci poležavali in bili neaktivni, res pa je, da je treba poskrbeti za kaj drugega, ne zgolj za učenje. Če se mora otrok med počitnicami učiti, je to enako, kot če mora odrasel na svoj letni dopust vzeti službeni računalnik, odgovarjati na službeno elektronsko pošto in telefone … Počitnice naj bi bile namenjene sprostitvi, gibanju, druženju in vsemu ostalemu, kar lahko pomaga »prevetriti možgane«. To pa je nujno, če želimo, da so otroci v šoli uspešni in niso ves čas pod stresom zaradi ocen.

Počitnice velja torej izkoristiti za seznanitev s kakšno novo športno aktivnostjo, kar zlasti v mestih ni težava, saj organizirajo v marsikaterem športnem društvu ali klubu v ta namen med počitnicami dneve odprtih vrat. Prav tako pa je koristno, če ponudijo počitnice kaj novega tudi za razvoj ročnih spretnosti in seveda kaj novega za možgane in njihovo radovednost. Tako niso odveč razne delavnice ter obiski muzejev in drugih ustanov, v katerih lahko otroci potešijo svojo željo po znanju na povsem neformalen način. Počitnice lahko na ta način postanejo čas, ko se otroci dejansko učijo življenja. Ko so starši v službi in so sami doma, vadijo svojo neodvisnost, s športnim udejstvovanjem se učijo o zdravem življenjskem slogu, z najrazličnejšimi delavnicami in nabiranjem drugega znanja pa spoznavajo, da se dejansko celo življenje učimo. In seveda tudi, da je učenje lahko precej zabavno.

Comments are closed.